Ik wil gastouder worden (deel 1)

Gastouder worden?

Oké, je bent eruit! Je hebt ervoor gekozen om een gastouder te worden! Een mooie beroepskeuze natuurlijk, je kan uit eigen huis werken en het is bovendien een erg dankbaar beroep. Maar hoe ga je nu verder? Moet ik me ergens aanmelden? Aan welke eisen moet je voldoen? Is mijn huis geschikt om meerdere kinderen op te vangen? Is mijn huis kindvriendelijk genoeg ingericht? Is mijn huis veilig genoeg om kinderen in op te vangen?
Kortom; allemaal vragen waar je tegenaan loopt die je eerst even op een rijtje wilt hebben zodat je de eerste stap in je nieuwe carrière kan gaan zetten. Met deze blog helpen we je graag op weg en gaan wij je de juiste richting op helpen om deze stap te kunnen gaan maken!

De wettelijke kant van het gastouderschap

 Uiteraard kan niet iedereen zomaar een gastouder worden, hier hangen wel wat regels en wetten aan vast. Qua opleiding en diploma’s kan je meerdere kanten op. De overheid heeft een vijftal beroepsopleidingen geselecteerd die voldoen;
  1. Helpende zorg en Welzijn 2
  2. Helpende welzijn 2
  3. Helpende breed 2
  4. Helpende sociaal agogisch werk 2
  5. Verzorgingsassistent(e)
Staat je diploma niet tussen deze vijf? Geen nood. Rijksoverheid heeft een tak opgezet waar je kan kijken en zelfs laten uitzoeken of je diploma toch voldoet om gastouder te worden. Kijk op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/kinderopvang/vraag-en-antwoord/gastouder-worden of op https://duo.nl/particulier/werken-als-gastouder.jsp om te kijken of je diploma toch voldoet.
Naast het diploma zoals je hierboven hebt kunnen lezen heb je ook een certificaat ‘Eerste hulp aan kinderen’, een ‘Verklaring Omtrent het Gedrag’ (een VOG, deze is aan te vragen bij je gemeente), moet je minimaal 18 jaar oud zijn en moet je tijdens de opvang Nederlands (Fries of een andere erkende Nederlandse spreektaal) spreken.
Als bovenstaande allemaal op order is kan je je inschrijven bij het LRKP (Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen) en kan je je aansluiten bij een erkend gastouderbureau.

Is je huis geschikt voor kinderopvang?

En nu? Al het wettelijke is geregeld en je wilt natuurlijk gewoon lekker aan de slag met je passie, want daarvoor heb je deze richting gekozen.
Net als bij een kinderdagverblijf moet het huis of de ruimte waar je de kinderen in opvangt voldoen aan voldoende veiligheid en hygiëne.  De GGD inspecteur zal je huis moeten goedkeuren en zal dan ook jaarlijks voor een inspectie bij je langskomen.

Huis veilig en geschikt voor kinderopvang?

De GGD zal tijdens de inspectie beoordelen of het gastoudergezin voldoet aan alle veiligheids- en inrichtingseisen. Zo mag er niet gerookt worden in het huis, moet er een aparte slaapkamer zijn voor kinderen jonger dan 1.5 jaar en moeten er voldoende speelmogelijkheden zijn.
Het aantal kinderen dat je mag opvangen als gastouder hangt af van de verschillende leeftijden, maar mag nooit meer zijn dan 6. Als je als gastouder zelf ook kinderen onder de 10 jaar in huis hebt mag het aantal kinderen inclusief je eigen kinderen niet boven de 10 uitkomen.

Veiligheid voor de kinderen bij de gastouder

Naast het feit dat je je huis op orde moet hebben voor de GGD inspectie wil je natuurlijk ook een veilige omgeving creëren voor de kinderen die je dagelijks over de vloer krijgt. Ook voor de ouders van die kinderen is het natuurlijk fijn en vertrouwd om de kinderen achter te laten in een huis dat kindvriendelijk en kind veilig is ingericht. Maar waar moet je aan denken bij het veilig maken van je huis? Hier gaan we de komende blogs iets dieper op in.
  Jobbin     07-09-2018 10:16     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.