Veilig speelgoed voor kind

Veilig speelgoed voor kind

Speelgoed en veiligheid voor kinderen

Niet al het speelgoed mag zomaar verkocht worden in Nederland, let hier dus goed op bij het online kopen van speelgoed. Omdat het assortiment van speelgoed zo groot is, er elke dag speelgoed bij komt en het feit dat veel mensen bij winkels en websites bijten Europa bestellen is het lastig om te controleren welk speelgoed er geschikt is voor kleine kinderen. Een CE keurmerk is het begin, maar geeft geen 100% garantie dat het speelgoed ook echt veilig is voor de kleintjes.
Waar moet je op letten bij het kopen van veilig speelgoed?

Ftalaten verwerkt in speelgoed

In Nederland mag het niet, maar in landen die minder gecontroleerd worden kunnen Ftalaten in het speelgoed zitten. Ftalaten worden gebruikt om hard plastic zacht te maken, het is een weekmiddel. Ftalaten kunnen schadelijke stoffen bevatten en zijn dus onveilig voor kinderen die toch vaak de neiging hebben om speelgoed in de mond te stoppen.

Speelgoed met kleine onderdelen

Speelgoed voor kinderen van 3 jaar en jonger mogen geen kleine onderdelen bevatten. Kleine onderdelen als zuignapjes en balletjes kunnen verstikkingsgevaar opleveren en dat willen we natuurlijk allemaal voorkomen. Ook als het speelgoed in deze leeftijdscategorie valt of als er wat lomp mee omgegaan wordt dan mogen er geen onderdeeltjes afbreken. 

Speelgoed op knoopcelbatterijen

Knoopcelbatterijen zijn die platte metalen batterijen die je steeds vaker in speelgoed ziet terugkomen in verschillende soorten en maten. Deze batterijtjes zijn klein en dus vallen deze ook onder kleine onderdelen die kinderen kunnen inslikken. Een batterijtje is natuurlijk schadelijk voor het de gezondheid als deze in het lichaam terecht komt. Voorkom dus altijd dat kinderen hier bij kunnen komen, berg nieuwe batterijen direct weer op in een kast of lade die op slot kan en gooi oude batterijen gelijk weg in de speciaal daarvoor bestemde afvalbak.

Tips voor het kopen van speelgoed: 

•    Koop speelgoed altijd in een (online) winkel die een goed staat aangegeven. Kijk bijvoorbeel naar een webshop keurmerk (zoals Trusted Shops). Op deze manier ben je er zeker van dat je het speelgoed kan retourneren of ruilen.
•    Kijk of vraag of het speelgoed is voorzien van een CE keurmerk. Met dit keurmerk ben je er in ieder geval zeker van dat het speelgoed aan de Europeese veiligheid voorschriften voldoet.
•    Kijk naar de leeftijdsaanduidingen op de verpakking. Er is bijvoorbeeld speelgoed speciaal voor kinderen onder de 3 jaar en speelgoed dat juist niet is geschikt voor kinderen onder de 3 jaar (met bijvoorbeeld losse onderdelen).
•    Speelgoed op batterijen moeten voorzien zijn van een afsluitklepje die met een schroevendraaier of sleutel moeten worden geopend. Kleine kinderen mogen niet bij de batterijen kunnen komen.
•    Houten speelgoed mag niet gaan versplinteren, niet voorzien zijn van spijkers en niet behandeld zijn met giftige coating of iets dergelijks.
•    Plastic speelgoed mag geen ftalaten bevatten (of andere schadelijke stoffen).
•    Koop geen speelgoed dat harde geluiden uitzendt, het gehoor van kinderen is een stuk gevoeliger dan van volwassenen.
•    Volg altijd de instructies van de gebruikershandleiding.
•    Houd speelgoed schoon. Kleine kinderen hebben vaak de gewoonte om speelgoed in de mond te stoppen. 
  Kind en Veiligheid     17-09-2020 20:25     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.