Hoekbeschermers: omdat groot worden met vallen en opstaan gaat

Zijn hoekbeschermers nodig?

Iedereen kent de uitdrukking "Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen". In het geval van baby's en kleine kinderen gaat dit helaas niet op. De evenwichtsreactie (en de steunreactie) van baby's moet zich nog ontwikkelen tot het een automatische beweging wordt, en dat gaat letterlijk met vallen en opstaan.

Heb je in de ruimte waar je kleintje zich veel bevindt meubels met scherpe hoeken dan is het verstandig deze te voorzien van hoekbeschermers. Zeker als het om echt scherpe hoeken gaat waaraan je kind zich serieus kan verwonden. Dat kan een hoop ellende voorkomen.
"Baby's en kleine kinderen kunnen zich serieus verwonden aan scherpe hoeken"

Kenmerken hoekbeschermers

De meeste hoekbeschermers in de handel zijn primair bedoeld voor het beschermen van de scherpe hoeken van tafels (en daarom per 4 stuks verpakt). Dat is niet zo verwonderlijk want tafels staan doorgaans midden in de ruimte dus de kans om tegen een tafel te botsen of stoten is vrij groot. Overigens zijn er ook tafelbeschermingssets te koop waarmee je zowel de hoeken als de randen van een tafel kunt beschermen.
Naast tafels kunnen ook allerlei andere meubels en objecten scherpe hoeken hebben die met hoekbeschermers kunnen worden afgedekt.
  • Hoekbeschermer tafel babyvensterbank
  • aquarium
  • bureau
  • keukenblad
  • kookeiland
  • bankstel
  • stoelen
  • TV-kast
  • huishoudelijke apparaten
Voor het kindveilig maken van deze objecten kun je o.a. kiezen uit zwarte, witte en tranparante hoekbeschermers, speciale hoekbeschemers voor glazen tafels en design hoekbeschermers. Ook zijn er dubbele hoekbeschermers waarmee je de boven- en onderkant van een (tafel)hoek kunt beschermen. Onderkanten zijn in sommige gevallen namelijk nog gevaarlijker voor baby's dan de bovenkant van hoeken.
Naast deze objecten kan er ook sprake zijn van scherpe randen aan bijvoorbeeld muren, de bovenkant van een radiator of een glazen vitrinekast. Hiervoor zijn speciale randbeschermers verkrijgbaar.

Materiaal hoekbeschermers

Extra zachte hoekbeschermers DreambabyJippie hoekbeschermer foam/rubber
Alle hoekbeschermers (en randbeschermers) hebben primair dezelfde functie: ze absorberen de schok van een botsing zodat de gevolgen beperkt zijn. De ene hoekbeschermer is voor dat doel gemaakt van dik rubber/foam, de andere van extra zacht plastic en weer andere hoekbeschermers hebben een speciale constructie die schokarbsorberend werkt, bijvoorbeeld met ribbels. Het is van de buitenkant vrijwel onmogelijk te zien welke hoekbeschermers goede schokabsorptie hebben en welke niet of minder. Vandaar dat wij alleen maar hoekbeschermers aanbieden van gerenomeerde kinderveiligheidsmerken zoals Dreambaby, Jippie en Reer. 

Zelfklevende tape

Vrijwel alle hoekbeschermers zijn voorzien van zelfklevende tape waarmee ze bevestigd kunnen worden. Logisch want niemand heeft zin om blijvende schade aan zijn meubilair te vooroorzaken door gaatjes te boren. Wat je misschien niet verwacht is dat met name de kwaliteit van de zelfklevende tape het verschil maakt tussen goede en slechte hoekbeschermers. Goede hoekbeschermers zijn voorzien van zelfklevende tape waarmee je ze stevig kunt bevestigen (zolang als nodig), en, net zo belangrijk, die je weer zonder resten na te laten kunt verwijderen.  
"De kwaliteit van de zelfklevende tape is erg belangrijk voor een hoekbeschermer" 

Design hoekbeschermers

Het oog wil ook wat. Als je net 20.000 Euro hebt geïnvesteerd in een nieuwe keuken is het niet echt aantrekkelijk om de scherpe hoek van een keukenblad te gaan beschermen met een hoekbeschermer die in negatieve zin de aandacht trekt. Vandaar dat er tegenwoordig steeds meer design hoekbeschermers te koop zijn. Deze hebben meestal een vrij minimalistisch ontwerp waarbij de constructie schokabsorberend is en niet enkel het materiaal.  

Dreambaby design hoekbeschermerReer design hoekbeschermers antraciet
Reer design hoekbeschermers wit/transparantReer design hoekbeschermer taupe

Prijzen van hoekbeschermers

Wil je hoekbeschermers kopen dan is uiteraard ook de prijs van belang. Gelukkig hoeft goede hoekbescherming niet duur te zijn. Voor € 3,50 heb je al een setje goede hoekbeschermers van Dreambaby. Wil je design hoekbeschermers of extra zachte hoekbeschermers, dan ligt de prijs zo rond de € 9,00. 

Koopadvies

Het is moeilijk om een koopadvies te geven omdat iedere situatie anders is. Wel adviseren we om in ieder geval hoekbeschermers van een bekend merk te kopen. Deze zijn getest op hun schokabsorptie en beschikken over een goede kwaliteit zelfklevende lijm. Ze blijven goed zitten én zijn gemakkelijk weer te verwijderen.
Hou er rekening mee dat hoekbeschermers vaak een paar jaar blijven zitten. Als ze in het zicht zitten is het verstandig om een paar euro meer uit te geven aan design hoekbeschermers die opgaan in je interieur. 
  Kinderveiligheidswinkel     22-06-2016 10:54     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.