3 tips voor een goede zichtbaarheid onderweg In de herfst en winter is het 's ochtends laat licht en 's avonds vroeg donker. Dat betekent dat kinderen vaak in de schemering of in het donker met de fiets of te voet op de openbare weg zullen zijn. Met of zonder begeleiding. Een goede zichtbaarheid voor zowel kinderen als begeleiders is dan erg belangrijk, want hoe eerder je wordt gezien hoe kleiner de kans op een aanrijding. 

Wist je dat een auto die 50 kilometer per uur rijdt 27,5 meter nodig heeft om tot stilstand te komen? (bron: http://www.autoexamens.nl/remweg-berekenen/). 

Tip 1: zorg voor goede (fiets)verlichting

Zorg ervoor dat de verlichting van de fietsen van je kinderen in orde is, en licht je kinderen goed voor over de gevaren van zonder licht fietsen. De ANWB heeft een filmpje gemaakt over (het gevaar van) fietsen zonder licht.  


 

Tip 2: draag goed zichtbare kleding

Uit onderzoek van de Cornell University is gebleken dat de kleur van kleding behoorlijk van invloed is op het moment dat je het wordt opgemerkt door een automobilist.

Zwart/blauw: opgemerkt op 17 meter afstand
Rood: opgemerkt op 24 meter afstand
Geel: opgemerkt op 37 meter afstand
Wit: opgemerkt op 55 meter afstand

Tip 3: zorg voor reflectie op kleding en voorwerpen

Reflectoren vergroten de zichtbaarheid in het donker enorm! Iemand die reflecterend materiaal draagt is zichtbaar vanaf 150 meter of verder! (bron)
Verwar een reflector niet met lichtgevende voorwerpen (glow in de dark bijvoorbeeld). Reflectoren kaatsen het licht terug naar de bron. Dus hoe meer licht er op een reflector schijnt, hoe meer licht er wordt teruggekaatst.

De kinderveiligheidswinkel heeft diverse reflecterende artikelen waaronder reflecterende veiligheidsvestjes, reflectorbandjes en reflecterende stickers voor op de wandelwagen. Je vindt ze in de categorie "Veilig erop uit/buiten"

  Jan     07-10-2016 13:31     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.